Loading...
Mijn eigen webwinkel2018-05-15T14:42:43+00:00

 

Uw eigen webwinkel

Kan iedereen een webwinkel beginnen? Jazeker! Voor het overgrote deel zijn er geen vergunningen meer nodig. Als je klein begint, bijvoorbeeld door eerst wat online te verkopen via je eigen webwinkel dan kun je dit bij de Belastingdienst opgeven als overige inkomsten. Ga je echter echt verkopen en ervaren bezoekers en klanten jouw webwinkel als onderneming dan zal de overheid willen dat jij je hiernaar gedraagt.

Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Wat betreft de kosten hoeft het beginnen van een webwinkel niet duur te zijn. Zo zijn de verplichte kosten hooguit wat webhosting en inkoop van je producten, maar daar houden de basisvereisten al mee op. Concreet is eigenlijk het enige wat je nodig hebt:

  • Een passende domeinnaam
  • Webhosting waar uw webwinkel wordt geplaatst
  • Webwinkel software
  • Producten of diensten om te verkopen
  • Tijd en doorzettingvermogen

Welke webwinkel software is de beste?

Er zijn duizenden webwinkels die gebruik maken van honderden verschillende soorten software.  Voor elke webwinkel kan dit  verschillend zijn. Om je globaal een inschatting te laten maken zijn er in ieder geval twee populaire vormen om een betaalbare webwinkel mee te beginnen.

  • Software voor een webwinkel met licentie Bij software onder licentie moet je denken aan een webwinkel die al is ontworpen. en die vervolgens kunt huren voor een prijs per periode. Je betaalt meestal een vast bedrag per maand maar andere tariefstructuren zijn ook aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn Mijnwebwinkel.nl en Shopify.nl. Voordelen zijn dat dit vaak gebruiksvriendelijk is, snel kan worden opgezet en vaak direct een professioneel uiterlijk heeft. Het nadeel is soms dat de software wel zijn beperkingen kent. Zowel in uiterlijk, soms is de webwinkel te herkennen als een dertien in een dozijn winkel, en soms in mogelijkheden in techniek. Als je hele specifieke wensen hebt bijvoorbeeld. Maar voor de meeste starters voldoet deze software ruim voldoende.
  • Open source webwinkelsoftware Webwinkelsoftware die al is ontwikkeld maar nog compleet is aan te passen naar jouw wensen is mogelijk met open source.  Het bekende CMS WordPress heeft speciale webwinkel-plugins zoals Woocommerce waarmee je zelf een eigen webwinkel kunt beginnen. Open source webwinkelsoftware kent vrijwel geen grenzen, omdat de code vrij is, en je dus er net zo lang aan kan sleutelen totdat het werkt. Het downloaden hiervan kan (meestal) gratis en vervolgens moet je flink aan de slag om er echt een werkende webwinkel van te maken. Als je daar de tijd voor neemt kun je ver komen zonder een cent te moeten uitgeven.
    Open source software wordt, net als het runnen van een webwinkel, helaas regelmatig onderschat. Het blijkt niet voor iedereen weggelegd om een heuse webwinkel te programmeren. Dat is wel wat anders dan een simpele website bouwen! Andere nadelen zijn dat hackers elke dag proberen in te breken in dit soort software. Meestal moet je software dus periodiek worden geupdate waardoor het soms bijna lijkt op licentiekosten. Daarnaast is open source soms zover door ontwikkeld dat de backend, het beheergedeelte dat jij zelf gebruikt, soms vrij onoverzichtelijk wordt door al die knoppen en opties.

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een eigen webwinkel? Neem dan contact met ons op. wij helpen u graag.