Start uw eigen webwinkel
Kan iedereen een webwinkel beginnen? Jazeker! Voor het overgrote deel zijn er geen vergunningen meer nodig. Als je klein begint, bijvoorbeeld door eerst wat online te verkopen via je eigen webwinkel dan kun je dit bij de Belastingdienst opgeven als overige inkomsten. Ga je echter echt verkopen en ervaren bezoekers en klanten jouw webwinkel als onderneming dan zal de overheid willen dat jij je hiernaar gedraagt.
Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?
Wat betreft de aanloopkosten hoeft het beginnen van een webwinkel niet duur te zijn. Zo bestaan de uitgaven hooguit uit de kosten van webhosting en de inkoop van je producten. Daar houden de basisvereisten al mee op. Je moet dan echter nog wel een keuze maken welk soort webwinkel je wil. Zo is er de kant-en-klare webwinkel software (Mijnwebwinkel.nl of Shopify.nl) met maandelijkse abonnementskosten of de gratis webwinkel software die je als plugin integreert met je WordPress website (Woo-commerce). De kosten van deze laatste optie zijn eenmalig en liggen direct bij de bouw van de webwinkel. Kort samengevat komt de start van een webwinkel hierop neer:
Een passende domeinnaam
Webhosting waar uw webwinkel wordt geplaatst
Welke webwinkel software
Producten of diensten om te verkopen
Tijd en doorzettingsvermogen
Welke webwinkel software is de beste?
Er zijn duizenden webwinkels die gebruik maken van honderden verschillende soorten software. Voor elke webwinkel kan dit verschillend zijn. Om je globaal een inschatting te laten maken zijn er in ieder geval twee populaire vormen om een betaalbare webwinkel mee te beginnen.
- Software voor een webwinkel met licentie Bij software onder licentie moet je denken aan een webwinkel die al is ontworpen. en die vervolgens kunt huren voor een prijs per periode. Je betaalt meestal een vast bedrag per maand maar andere tariefstructuren zijn ook aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn Mijnwebwinkel.nl en Shopify.nl. Voordelen zijn dat dit vaak gebruiksvriendelijk is, snel kan worden opgezet en vaak direct een professioneel uiterlijk heeft. Het nadeel is soms dat de software wel zijn beperkingen kent. Zowel in uiterlijk, soms is de webwinkel te herkennen als een dertien in een dozijn winkel, en soms in mogelijkheden in techniek. Als je hele specifieke wensen hebt bijvoorbeeld. Maar voor de meeste starters voldoet deze software ruim voldoende.
- Open source webwinkelsoftware Webwinkelsoftware die al is ontwikkeld maar nog compleet is aan te passen naar jouw wensen is mogelijk met open source. Het bekende CMS WordPress heeft speciale webwinkel-plugins zoals Woocommerce waarmee je zelf een eigen webwinkel kunt beginnen. Open source webwinkelsoftware kent vrijwel geen grenzen, omdat de code vrij is, en je dus er net zo lang aan kan sleutelen totdat het werkt. Het downloaden hiervan kan (meestal) gratis en vervolgens moet je flink aan de slag om er echt een werkende webwinkel van te maken. Als je daar de tijd voor neemt kun je ver komen zonder een cent te moeten uitgeven.
Opensource software wordt, net als het runnen van een webwinkel, helaas regelmatig onderschat. Het blijkt niet voor iedereen weggelegd om een heuse webwinkel te programmeren. Dat is wel wat anders dan een simpele website bouwen! Andere nadelen zijn dat hackers elke dag proberen in te breken in dit soort software. Meestal moet je software dus periodiek worden geupdated waardoor het soms bijna lijkt op licentiekosten. Daarnaast is open source soms zover door ontwikkeld dat de backend, het beheergedeelte dat jij zelf gebruikt, soms vrij onoverzichtelijk wordt door al die knoppen en opties.
Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een eigen webwinkel? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.