Mobiliteitsscan

Met grote regelmaat helpen wij werkgevers en organisaties met de berekening van grotere aantallen afstanden en reistijden. Deze gegevens vormen vaak een belangrijk onderdeel bij de totstandkoming van een mobiliteitsplan. De redenen voor het maken van een mobiliteitsplan zijn divers. Vaak vragen bedrijfsreorganisaties om passende geodata vanwege de veranderende mobiliteit van werknemers. Ook bedrijfsverhuizingen naar nieuwe locaties spelen een rol.
Ook voor u kunnen wij u een mobiliteitsscan uitvoeren op basis van het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Deze mobiliteitsscan kent vele opties en mogelijkheden.

Afstanden meten met ANWB of Google Maps?

Een eerste vraag bij afstandsmetingen van adressen/postcodes (bulkprocessing) is de keuze van een goede routeplanner. Meestal wordt gekozen voor de ANWB routeplanner of voor Google Maps. Dit is vaak een kwestie van smaak want de onderlinge meetverschillen zijn niet erg groot. Vaak wordt voor de ANWB routeplanner gekozen vanwege eerder gemaakte CAO-afspraken voor woon-werkverkeer van medewerkers. Daarnaast werkt de API van de ANWB routeplanner ook sneller dan die van Google Maps. Dit levert veel tijdwinst op bij grotere aantallen afstandsberekeningen.

Snelste of kortste route

De werkgever kiest voor de berekening van woon-werkverkeer van medewerkers vaak voor de kortste route. Een logisch keuze want dit levert de laagste reiskostenvergoeding op. Ook kan de kortste route vastgelegd zijn in CAO-afspraken. Echter de werknemer kiest normaliter voor de snelste route want wil zo kort mogelijk in de auto zitten. Wanneer de werknemer achteraf de reisafstand online controleert ontstaat er vaak discussie met de werkgever over de zuivere woon-werkafstand.
De ANWB routeplanner berekent zowel de kortste als de snelste route. Google Maps berekent standaard de snelste route.

.

Verschillende mobiliteiten

De mobiliteitsscan kent verschillende mogelijkheden voor afstandsmetingen voor auto, fiets, wandelen en Openbaar Vervoer. Deze laatste OV optie wordt alleen door Google Maps geleverd en berekent de zuivere reistijd van deur tot deur. De andere opties kunnen zowel door de ANWB als Google Maps aangeleverd worden.
Hierbij is het mogelijk om voor bijvoorbeeld de auto een exacte vertrektijd op te geven. Deze functionaliteit maakt spitsberekeningen en vergelijkingen met reistijden op een rustiger moment mogelijk.
Een mobiliteitsmeting voor wandelen lijkt minder voor de hand te liggen. Echter schoolorganisaties willen vaak graag weten hoeveel leerlingen er binnen een gegeven straal wonen en wat de wandelafstand en wandeltijd is naar de dichtstbijzijnde school locatie.

Realtime of FreeFlow?

Vaak wil men de zuivere reistijd en reisafstand weten tussen gegeven adressen of postcodes.  Overdag is het vaak de drukte op de weg die bepalend is voor de afstandsmeting en reistijdmeting. Ook een file of wegomlegging kan verstorend werken. Deze Realtime afstandsmetingen zijn daarom minder geschikt voor woon-werkverkeer berekeningen.
Met de FreeFlow berekening lossen we dat probleem op. We stellen een vertrektijd in van ’s nachts 03.00 uur en krijgen daardoor een zuivere reistijd van de ANWB of Google Maps terug.

.

Datavisualisatie

Door alle bovenstaande mogelijkheden en toepassingen levert een mobiliteitsscan een grote hoeveelheid data op. Deze data kan worden gevisualiseerd en inzichtelijk gemaakt op postcodekaarten. Op onze website datavisualiseren.nl vindt u talloze voorbeelden van mobiliteitskaarten.

Een mobiliteitsscan, iets voor u?

De combinatie van afstandsberekeningen, reistijdberekeningen en de datavisualisatie van deze data geeft u als opdrachtgever de mogelijkheid uw bedrijfsmobiliteit goed in beeld te brengen. Vele grote en kleine klanten gingen u voor. Mocht u vragen hebben over de mogelijkheden stuur ons een email. Wij helpen u graag verder.