Een MobiliteitsScan | Iets voor uw bedrijf?

Met grote regelmaat helpen wij werkgevers en organisaties met de berekening van grotere aantallen afstanden en reistijden. Deze gegevens vormen vaak een belangrijk onderdeel bij de totstandkoming van een mobiliteitsplan. De redenen voor het maken van een mobiliteitsplan zijn divers. Vaak vragen bedrijfsreorganisaties om passende geodata vanwege de veranderende mobiliteit van werknemers. Ook bedrijfsverhuizingen naar nieuwe locaties spelen een rol.
Ook voor u kunnen wij u een mobiliteitsscan uitvoeren op basis van het woon-werkverkeer van uw medewerkers. Deze mobiliteitsscan kent vele opties en mogelijkheden.

Afstanden meten met ANWB of Google Maps?

Een eerste vraag bij afstandsmetingen van adressen/postcodes (bulkprocessing) is de keuze van een goede routeplanner. Meestal wordt gekozen voor de ANWB routeplanner of voor Google Maps. Dit is vaak een kwestie van smaak want de onderlinge meetverschillen zijn niet erg groot. Vaak wordt voor de ANWB routeplanner gekozen vanwege eerder gemaakte CAO-afspraken voor woon-werkverkeer van medewerkers. Daarnaast werkt de API van de ANWB routeplanner ook sneller dan die van Google Maps. Dit levert veel tijdwinst op bij grotere aantallen afstandsberekeningen.

Snelste route of kortste route?

Werkgevers kiezen voor de berekening van woon-werkverkeer van medewerkers vaak voor de kortste route. Een logisch keuze want dit levert de laagste reiskostenvergoeding op. Ook kan een berekening met de kortste route vastgelegd zijn in CAO-afspraken.
Werknemers kiezen echter meestal voor de snelste route want men wil zo kort mogelijk in de auto zitten. Wanneer de werknemer achteraf een reisafstand online controleert bij Google Maps of de ANWB dan ontstaat er vaak discussie met de werkgever over de gemeten kilometerafstand en de reiskostenvergoeding die daar bij hoort.
De keuze is dus niet altijd makkelijk. De ANWB routeplanner berekent zowel de kortste route als de snelste route. De Google Maps routeplanner berekent standaard alleen de snelste route.
Beide routeplanners geven een 100% match wanneer u onze AfstandsCalculator gebruikt. Deze tool wordt veel gebruikt wanneer u veel (tot duizenden) afstanden wil berekenen.

Verschillende mobiliteiten

De mobiliteitsscan kent verschillende mogelijkheden voor afstandsmetingen voor auto, fiets, wandelen en Openbaar Vervoer. Deze laatste OV optie wordt alleen door Google Maps geleverd en berekent de zuivere reistijd van deur tot deur. De andere opties kunnen zowel door de ANWB als Google Maps aangeleverd worden.
Hierbij is het mogelijk om voor bijvoorbeeld de auto een exacte vertrektijd op te geven. Deze functionaliteit maakt spitsberekeningen en vergelijkingen met reistijden op een rustiger moment mogelijk.
Een mobiliteitsmeting voor wandelen lijkt minder voor de hand te liggen. Echter schoolorganisaties willen vaak graag weten hoeveel leerlingen er binnen een gegeven straal wonen en wat de wandelafstand en wandeltijd is naar de dichtstbijzijnde school locatie.

Realtime of FreeFlow?

Vaak wil men de zuivere reistijd en reisafstand weten tussen gegeven adressen of postcodes.  Overdag is het vaak de drukte op de weg die bepalend is voor de afstandsmeting en reistijdmeting. Ook een file of wegomlegging kan verstorend werken. Deze Realtime afstandsmetingen zijn daarom minder geschikt voor woon-werkverkeer berekeningen.
Met een FreeFlow afstandsberekening lossen we dat probleem op. We stellen een virtuele vertrektijd in van bijvoorbeeld ‘s nachts 03.00 uur en krijgen daardoor een zuivere reistijd van de ANWB of Google Maps routeplanner terug.
Maar u kunt met een FreeFlow meting ook kiezen om een spitsmeting te doen. Als u wil weten wat de reistijd van uw werknemers is om exact 8.30 uur of om 17.00 uur in de avondspits. De gegenereerde datagegevens kunnen voor het management meewegen bij een bedrijfsverhuizing naar één of meerdere vestigingslocaties in Nederland.

DataVisualisatie | Postcodekaart op Maat

Door bovenstaande mogelijkheden en toepassingen levert een mobiliteitsscan een grote hoeveelheid data op. Maar data alleen zegt niet zoveel. Het is wenselijk om de data inzichtelijk te maken zodat er inzichten en conclusies kunnen worden gemaakt. Wij bieden u hiervoor de Postcodekaart op Maat. Uw bedrijfsgegevens worden door ons gevisualiseerd op interactieve 4PC postcodekaarten die u op uw website kunt plaatsen.
Meer weten? Op onze website datavisualiseren.nl vindt u talloze voorbeelden en mogelijkheden van onze mobiliteits- en postcodekaarten.

Een MobiliteitsScan | Iets voor u?

De combinatie van afstandsberekeningen, reistijdberekeningen en datavisualisatie geeft u de mogelijkheid uw bedrijfsmobiliteit goed in beeld te brengen.
Vele opdrachtgevers gingen u voor.
Mocht u vragen hebben over de mogelijkheden?  Stuur ons een email. Wij helpen u graag verder.